Sport

Mladi vaterpolisti pobeđuju i na suvom

22-07-2020 07:58

Zahvaljujući konceptu treninga na suvom, koji je osmislio trener Danilo Čabrilo, mladi subotički vaterpolisti su nastavili sa radom i tokom vanrednog stanja

Do izbijanja epidemije novog koronavirusa i proglašenja vanrednog stanja, ekipa mladih vaterpolista Spartaka (2006/07), formirana 2018. godine, požnjela je zapažene uspehe na međunarodnom turniru u Kragujevcu, Kupu Vojvodine (drugo mesto), Kupu Srbije (plasman u polufinale), da bi se na kraju našli među šest najboljih ekipa u zemlji.

Subotički bazen je zbog epidemije zatvoren sredinom marta. Mladi subotički vaterpolisti našli su se na suvom.

Da bi sačuvao ekipu koju je stvarao dve godine, kondiciju igrača i sačuvao njihov takmičarski duh, mladi subotički trener Danilo Čabrilo osmislio je koncept treninga na suvom. Snimao je vežbe koje su njegovi vaterpolisti radili kod kuće, paralalelno sa rešavanjem školskih zadataka.

Čim je početkom maja dozvoljeno okupljanje više osoba na otvorenom prostoru, Čabrilo je u dogovoru sa roditeljima svojih vaterpolista započeo trennge na otvorenom koji su počinjali u osam časova.

Tako je avantura počela.

Ekipa se svakog jutra okupljala kod obazena, sa maskama, sredstvom za dezinfikovanje i flašicom vode. Podelili se u dve grupe i trenirali svakog dana na drugoj lokaciji. Gde god bi pronašli dovoljno prostora, radili su kondicione vežbe.

Ubrzo im se pridružio i Milan Ivošević sa najmlađim kategorijama. Najmlađi subotički vaterpolisti trčali su po naselju Prozivka, trenirali su u Dudovoj šumi, vozili bicikle do Palića, oko Palićkog jezera i do jezera Majdan.

Mladi vaterpolisti, koji žive na Paliću, dolazili su rano u grad na biciklima do Prozivke, da bi iskazali solidarnost prema ostatku tima, a zatim su se sa celom ekipom vraćali opet na Palić da treniraju zajedno.

Jedan mladi vaterpolista putovao je iz Đurđina svakog jutra, kako bi prisustvovao treningu. Niko nije izostajao, uprkos epidemiji.

Kako je vreme odmicalo i mere popuštale, vremenom se bazen otvorio, a treninzi su nastavljeni po starom.

– Ono što je sada neizvesno je nastavak takmičenja. Ne postoji garancija da bazen opet neće biti zatvoren. Mladi vaterpolisti su željni igre. Nadam se da ova situacija neće umnogome uticati na njihovu motivaciju. Rastemo zajedno svaki dan. Osećam da su međusobno postali pravi tim i prijatelji. Ova istrajnost oblikuje ih u dobre ljude, čije odrastanje pratim i podržavam – kaže Danilo Čabrilo.

 

Čabrilo (1992) je trener i vaterpolo igrač. Karijeru je započeo je u Subotici, na poziciji centra u Spartaku. Potom upisuje studije prava u Beogradu, gde nastavlja da se školuje uz vaterpolo. Igrao je u Singidunumu, “Beogradu”, a potom odlazi u Mađarsku, gde je igrao za Pečuj. Potom je igrao za „Vojvodinu“, nakon čega se po okončanju studija vraća u Suboticu. U Subotici je završio Višu trenersku školu i stekao trenersku licencu.

Sa svojim mladim vaterpolistima pobedio je u do sada najznačajnoj utakmici koja se, sticajem okolnosti, igra izvan bazena.