Grad

Dveri: Da bi Srbija preživela, ova vlast mora da ode

17-07-2020 08:12

Subotičke Dveri saopštile su juče da smo prethodnih dana, svedoci ogromnog broja novozaraženih virusom kovid 19, toliko da je, na dnevnom nivou, taj broj trocifren, a nažalost imamo, opet na dnevnom nivou, i dvocifren broj preminulih, kaže se u saopštenju.

"Jedini krivac za širenje novog talasa virusa jeste vlast Srpske napredne stranke. Prešli smo, u veoma kratkom periodu, put od najsmešnijeg virusa, preko najdrastičnijih mera u Evropi (vanredno stanje i policijski čas), pa do naglog popuštanja mera, a sve kako bi se održali izbori. Iako smo upozoravali da su izbori, pored toga što su nedemokratski i neslobodni, pre svega zdravstveno nebezbedni, vlast se na to nije obazirala.

U vreme predizborne kampanje bilo je dozvoljeno sve – utakmice, koncerti i skupovi sa desetinama hiljada ljudi, SNS se javno hvalio u svom SNS informatoru da je virus pobeđen, a vrhunac su bili izbori na kojima je, u zatvorenom prostoru, prodefilovalo između dva i tri miliona ljudi. Ni to vlasti SNS-a nije bilo dovoljno, pa su po završetku izbora napravili i žurku u svoj centrali, odakle su mnogi izašli zaraženi. Nažalost, istina je bila potpuno drugačija i danas izlazi na videlo da je vlast, u toku kampanje, lagala o broju zaraženih i umrlih.

Drugi veliki razlog zbog koga ova vlast mora da ode jesu nelegalni i nelegitmni pregovori oko KiM u Briselu koji predstavljaju novi državni udar od strane predsednika Srpske napredne stranke, i to po više osnova:

1. Za državu Srbiju ne mogu biti prihvatljivi nikakvi razgovori o nekakvom "sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine" kojim naša vlast priznaje lažnu državu Kosovo kao nezavisnu i omogućava joj ulazak u Ujedinjene nacije.

2. Aleksandar Vučić nikada nije dobio ovlašćenje niti Vlade Srbije niti Narodne skupštine Republike Srbije da pregovara u ime države Srbije o statusu Kosova i Metohije. 

3. Nikada u Narodnoj skupštini nije usvojena nikakva pregovaračka platforma, a bez nje se ne ide ni na kakve pregovore. 

4. U Briselu nije moguće voditi ravnopravni dijalog, već dijalog o Kosovu i Metohiji treba vratiti u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. 

5. U bilo kakve dalje pregovore o Kosovu i Metohiji, treba da bude uključena i Ruska Federacija. 

6. Stavljanje potpisa na priznanje nezavisnosti lažne države Kosovo od strane aktuelne vlasti u Beogradu bilo bi protivustavno, suprotno Rezoluciji 12 44 SB UN i - u slučaju da to uradi predsednik Srbije - gaženje predsedničke zakletve na Ustavu i Jevanđelju.  

7. Priznanje okupacije dela državne teritorije i urušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta su teška krivčina dela za koja po Krivičnom zakoniku sleduje višegodišnja robija i svako ko razmišlja u tom pravcu trebalo bi da zna da mu to sigurno sleduje. 

Predsednik SNS i njegova neovlašćena delegacija, koja počinje novi ciklus pregovora o Kosovu i Metohiji u Briselu, treba da znaju da građani Srbije koji drže do Ustava, a posebno oni koji su patriotski orijentisani, neće dozvoliti izdaju Kosova i Metohije i sigurno neće mirno čekati stavljanje potpisa na priznanje lažne države Kosovo.

Stoga, jedino sveobuhvatno rešenje za izlazak iz ove političke krize je formiranje tehničke, prelazne Vlade stručnjaka u kojoj neće biti niko od lidera vlasti i opozicije, a čiji bi glavni zadatak bio zaustavljanje ovog novog talasa pandemije i briga o zdravlju građana, zatim briga o našoj domaćoj privredi i saniranje negativnih posledica po privredu i na kraju, ono što je naš osnovni zahtev jeste dovođenje u red svih državnih institucija do raspisivanja novih, poštenih izbora koji će biti održani u roku od 9 do 12 meseci, kao i formiranje novog Kriznog štaba sastavljenog od stručnjaka koji će zaista upravljati epidemijom i koji neće biti portparoli režima Aleksandra Vučića", kaže se u saopštenju Dveri.